Titel: Ihjältrollade kor.

Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

I min ungdom var det en bonde i Hanabäck som fick en envis otur med sina kor. De fick en sjukdom så att tungan torkade ihop på dem. En 4 á 5 gånger måste han tömma sin ladugård. Han hade tagit emot hemmanet skuldfritt, men det gick så ute för honom, att han måste sälja gården. Det gick inte ta vara på någonting på de döda djuren, utan han fraktade kropparna på Klingreskogen. På så sätt kom sjukdomen över till den byn. Det troddes allmänt, att det var "Lapp-Tomas" som trollat sjukdomen på hanabäcksbondens kor.